75 jaar vrijheid!

Op 5 mei a.s vieren wij 75 jaar vrijheid. Op 4 mei a.s herdenken wij de mensen, die omgekomen waren bij de strijd om deze vrijheid. Althans dat was de bedoeling. Door de corona-maatregelen is het niet mogelijk om op 4 mei te herdenken zoals we gewend zijn. Wij kunnen niet in grote getale naar de diverse monumenten gaan, die een herinneringssymbool zijn voor hen die het leven lieten, voor ons vrijheid. Wij kunnen niet bijeenkomsten bijwonen om stil te staan. Nee helaas is hier geen mogelijkheid voor, vanwege de corona-maatregelen. Toch kunnen we zeker ons respect vormen.

Vanuit de regering is er een speciale vlagen instructie gekomen voor 4 mei. In plaats van de vlagen halfstok van 18:00 tot zonsondergang te hangen, mogen de vlagen nu halfstok hangen van zonsopgang tot zonsondergang. Wat zou het toch mooi zijn als we daar met elkaar zoveel mogelijk uitvoer aan geven. Heeft u geen vlag, u kunt deze nog steeds kopen het liefst bij een lokale ondernemer. Hou u wel aan de gestelde regels die deze winkel hanteert. Gaat u liever niet naar de winkel, online zijn ze ook goed te krijgen. Bestel wel op tijd zodat u de vlag ook op tijd kunt ontvangen.

En als u de vlag dan toch hebt, hang deze 3 kleur dan ook de 5e mei, fier in top waarmee we uiting geven van dankbaarheid aan onze bevrijders. Een uiting van dankbaarheid dat wij al weer 75 jaar in vrijheid mogen leven. Doet u mee?

Op de 4e mei staan wij 2 minuten stil bij hen die het leven lieten, 2 minuten het is maar even. Dit jaar zullen we de 2 minuten stilte thuis moeten houden. Velen zullen “normaal” diensten bezoeken en bij monumenten de herdenking bijwonen. Na afloop is er een defilé, waar schoolkinderen, organisaties, gemeente en de overige aanwezigen langs het monument lopen. Vaak worden er ook bloemen gelegd. Als respect en eerbetoon wil ik een oproep doen aan alle lezers van dit verhaal. Een oproep om ook in deze tijd toch enige eerbetoon te geven door het leggen van een bloem of bloemstuk bij het monument in uw omgeving.

Haal bij uw lokale bloemist een bloem of bloemstuk en leg die aan de voet van uw lokale monument en toon op deze manier uw respect. Houdt u aan de 1,5 meter regel en blijf kort zodat anderen ook hun respect kunnen tonen.

Wat zou het toch mooi zijn als u de volgende dagen of misschien wel de zelfde 4e mei langs het oorlogsherinneringsmonument wandelt en er ligt daar een zee van bloemen.

Op deze manier, in deze omstandigheden is dit toch het minste wat we kunnen doen.

Immers 75 jaar is niet niks en we mogen dit nooit vergeten.

Maar ook kunnen wij vieren op 5 mei. Op de televisie, radio maar ook op het internet zijn diverse actie en “concerten” te zien en te horen. Er is vast wel iets voor u. Bij het boodschappen doen kunt u bij u lokale ondernemer een lekker gebakje halen of een lekker koek. Eén die speciaal is gemaakt voor deze bijzondere dag. Op deze manier kunnen wij er toch nog iets feestelijks van maken.

Maar wel thuis, doet u mee?

Stay safe stay Healthy, stay Home